זכויות יוצרים ושימוש הוגן
רשת האינטרנט מכילה מגוון יצירות שונות כגון: מאמרים, תמונות, ספרים וסרטונים, נגישות וזמינות ברשת האינטרנט.
העובדה שיצירה זמינה לכל ברשת אין פירושה שהיא מותרת לשימוש. יתרה מזאת שימוש ביצירה מוגנת ללא הרשאת בעל הזכויות בה עלול לפגוע ביוצר כלכלית ובתמריץ ליצור.
כמרצים ומרצות המפרסמים יצירות, אנו יכולים להבין את הצורך בחשיבות של שמירה והגנה על החומרים של האחר ולכן נרצה לפעול בהתאם לחוק.
ישנה אבחנה מהותית בין שימוש ביצירות מוגנות לצרכי הוראה ומחקר לעומת שימוש ברשת האינטרנט שנגיש לכל ועשוי לשמש גם לצרכים מסחריים, שימוש כזה ללא הרשאה עלול לפגוע בערכה של היצירה ובשוק הפוטנציאלי שלה.
אם כך, כיצד נוכל לדעת שאנו משתמשים ביצירה באופן חוקי והוגן ומכבדים את זכויות היוצרים?
תוכלו למצוא כאן הסברים, דוגמאות ותשובות לשאלות נפוצות.
שימוש ביצירות ברשת

להיכרות עם מונחים והגדרות היכנסו למסמך קווים מנחים.
חומרי הלמידה שאנו מייצרים עשויים לעיתים לשמש לצרכים נוספים, כגון: פרסום באתר האישי של המרצה או פרסום באתרי אינטרנט שונים הנגישים לציבור. בתוך חומרי הלמידה עשויים להיכלל חומרים המוגנים בזכויות יוצרים.
- יובהר ויודגש, אוניברסיטת תל אביב אינה נושאת באחריות כלשהי לגבי החומרים של המרצה, לרבות לתכנם ו/או לאיתור חומרים של צד ג' ו/או לקבלת אישורים הנדרשים בהתאם לדין ולחוק.
- האחריות הבלעדית והמלאה על החומרים של המרצה ו/או לאיתור הפריטים והחומרים בגינם נדרש טיפול בהכשרת זכויות יוצרים, ו/או לקבלת אישורים מתאימים מוטלת על המרצה בלבד.
מה הם הכללים בנוגע ליצירות טקסטואליות?
יודגש כי אין בהנחיות אלה כדי להוות משום ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי או חוות דעת משפטית.
יצירה המפורסמת באינטרנט חשופה וזמינה לכל דורש ושימוש בה עשוי להיות לצרכים מסחריים. תכלית החוק ומטרתו הינה להגן על היוצר ולאפשר לו ליהנות מפרי יצירתו כך שההשקעה הרבה שלו ביצירה תהפוך לכדאית עבורו. שימוש ביצירה ללא אישור (מראש ובכתב) מבעל זכויות היוצרים עלול לשלול ממנו את האפשרות לשלוט על יצירתו, לגזול ממנו את היכולת להתפרנס ולפגוע ברצון שלו להמשיך וליצור).
דבריו של כב' השופט בייסקי שנאמרו בפס"ד ע"א(ת"א) 779/77 אקו"ם בע"מ נ' חב' אהרון ברמן, משקפים היטב רציונל זה:
כדי להבין טוב יותר מה מותר ומה אסור כאשר החומרים מוצגים לציבור הרחב, למשל באמצעות אתרי אינטרנט, וכיצד מומלץ לפעול במרחב ה- ONLINE, אגדנו עבורכם שאלות (נפוצות) ותשובות.
-
יצירה מקורית שהיא יצירה ספרותית, יצירה אמנותית, יצירה דרמטית או יצירה מוסיקלית, המקובעת בצורה כלשהי;
-
תקליט
-
ככלל, שימוש בחומרים המוגנים בזכויות יוצרים, כגון טקסט, תמונות, איורים, מפות, קטעי צליל, קטעי וידאו, גרפיקה, יישומי תוכנה, וכד', מותנה בקבלת אישור מראש ובכתב מבעל זכויות היוצרים.
-
בקטעי צליל וקטעי וידאו עשויות להיכלל גם זכויות מבצעים- של מי שמבצע את היצירה.
-
ככלל, כדי להימנע מתהליך של הכשרת זכויות, כלומר איתור ופניה לבעלי זכויות יוצרים לקבלת רשות לשימוש בחומר השייך להם, מומלץ ככל האפשר להיעזר ולהשתמש בחומרים שחופשיים לשימוש.
-
חשוב מאוד לקרוא את הרישיון/תנאי השימוש המופיעים באתר בו היצירה מפורסמת ולהבין לעומק כיצד ניתן להשתמש ביצירה וכיצד נדרש לאזכר אותה. (פירוט על אופן הבדיקה מופיע בעמוד איתור חומרים מותרים לשימוש )
-
שימו לב- תמונה או כל פריט אחר שמתפרסם באינטרנט ולא מצוין שמו של יוצר או בעל זכויות יוצרים- לא ניתן להסיק מכך שהפריט חופשי ושאין עליו זכות יוצרים, ויש להשקיע מאמץ בניסיון לאתר את בעלי הזכויות.
-
ברירת המחדל היא שלכל מה שמתפרסם (באינטרנט, בספרים וכד') יש זכות יוצרים, אלא אם כן צוין במפורש אחרת.
-
לרוב, תקופת ההגנה על זכות יוצרים תקפה שבעים שנה מיום מותו של יוצר היצירה;
-
ביצירות אנונימיות – עד שבעים שנה מיום פרסום היצירה;
-
ביצירות של המדינה – עד חמישים שנה מיום פרסום היצירה.
-
בחוקים, בתקנות, בדברי הכנסת ובהחלטות שיפוטיות של בית משפט או של כל רשות שלטונית המפעילה סמכות שפיטה על פי דין אין זכות יוצרים.
-
על מנת להימנע מתהליך של קבלת אישורי שימוש ביצירה, רצוי לעשות שימוש ביצירות אשר זכויות היוצרים עליהן פגו, או שהיוצר ויתר על זכויות היוצרים שלו. רצוי לעשות חיפוש באינטרנט במאגרים של יצירות שאין עליהן זכויות יוצרים. ראו
-
חשוב מאוד לקרוא את רישיון השימוש שנמצא באתר ולהבין לעומק כיצד ניתן להשתמש ביצירה וכיצד נדרש לאזכר אותה.
-
פריט שתקופת ההגנה של זכות היוצרים שלו פגה הופך לנחלת הכלל PUBLIC DOMAIN והוא מותר בשימוש לכל.
-
יצירה בנחלת הכלל – שתקופת ההגנה של זכויות היוצרים שלה פגה – ניתן להשתמש בחומרים שזכויות היוצרים כבר אינן חלות עליהם, אבל יש לבחון את החוקים של המדינה. צריך לבדוק שלא חלות זכויות יוצרים הן במדינה שבה נוצרה היצירה והן במדינה שלנו.
-
יש לשים לב: יש לשים לב שייתכן מצב שבו פריט מסוים הפך לנחלת הכלל, אך עדיין יש בו רכיבים שמוגנים בזכויות יוצרים ונדרש לקבל הסכמת בעל הזכויות לשימוש בהם. למשל:
-
טקסט שהפך לנחלת הכלל, אך התרגום שלו עודנו מוגן;
-
תמונה שיוצרהּ מת לפני יותר משבעים שנה, אבל הצילום שלה מוגן - צילום של יצירות שכבר אין עליהן זכויות יוצרים, יתכן ולצלם יש זכות יוצרים על הצילום (לא על היצירה המקורית).
-
לדוגמא: הציור של ואן גוך "ליל זרוע כוכבים" אינו מוגן בזכויות יוצרים, אך צילום התמונה באתר של - Museum of Modern Art – כן.
מה הם הכללים בנוגע ליצירות טקסטואליות?
האם מותר לי לצטט, האם יש הגבלה בכמות או אורך ציטוטים?
-
בהתאם לחוק - אין לעשות שימוש ביצירה מוגנת או בחלק מהותי ממנה – מה הכוונה בביטוי "חלק מהותי" ?
המבחן משולב: איכותי-כמותי-רעיוני- לא רק האורך או הכמות קובעים אלא גם קטע קצר מאוד כגון משפט, או מספר משפטים, כותרת וכד', עשוי להיחשב כקטע מהותי אם נותן ליצירה את ייחודה הרעיוני. אין כלל ברזל או מרשם שלפיו אפשר לפעול, צריך לבדוק כל מקרה לגופו.
השיקולים שיעזרו לכם לבחון האם מדובר בקטע מהותי:
-
מה אורך הקטע המצוטט ביחס לאורך היצירה המוגנת כולה,
-
מה הייחוד של הקטע
-
מה אופי תוכנו
-
כמה מרכזי תוכנו ביחס לכל היצירה
-
אפשר לעשות שימוש בקטע שולי או זניח, אך כעיקרון לא ניתן לתת כללי ברזל או מרשם מדויק לפיו יש לפעול, כל מקרה צריך להיבחן לגופו בהתייחס בין היתר גם לסוג השימוש, מטרתו, היקפו ועוד.
-
דוגמאות מהפסיקה: נקבע למשל שבית אחד הוא חלק מהותי של שיר. במקרה אחר נקבע שצירוף המילים "הופה הולה הולה הופה" מהווה חלק מהותי.
-
צריכה להיות מידתיות-האם העתקה ייתרה את הצורך בפניה ליצירה המקורית או להיפך, דווקא עודדה פניה ליצירה המקורית ולא פגעה בערכה של היצירה המוגנת ובשוק הפוטנציאלי שלה.
-
ככלל עדיף שלא להסתכן ולבקש אישור מראש, אלא אם כן ווידאתם שמדובר בשימוש מורשה ופתוח או שהשימוש עשוי להיחשב כ"שימוש הוגן" (על פי חוק ובהתאם להנחיות פורום השכלה נגישה).
-
האם ניתן להציג כריכה של ספר? בעקרון יש לבקש רשות. העטיפה והעיצוב שלה הם יצירה מוגנת שבד"כ (אך לא תמיד) שייכת להוצאה לאור. צריך לבדוק האם די בפניה להוצאה לאור או שיש צורך לפנות לבעלי זכויות נוספים. אישור צריך להתקבל בכתב ומראש.
-
האם ניתן לעשות שימוש בקטע מתוך ספר? בהתאם לחוק, אין לעשות שימוש ביצירה או בחלק מהותי ממנה מבלי לבקש ולקבל אישור מראש ובכתב מאת בעל זכויות היוצרים.
-
האם ניתן להציג דף שער מתוך עיתון? עיתון ישן שכבר לא יוצא לאור – ניתן לעשות בו שימוש מושכל שכן ייתכן שעל התכנים המופיעים בו כגון: התמונות המוצגות/המאמר או גם על הליקוט שבו יש עדיין זכויות של הצלם/המחבר/המאייר/ההוצאה לפי העניין. עיתון היוצא לאור כיום – יש לפנות למערכת העיתון ולבקש את אישורה.
-
מאמרים – באתרים השונים ניתן לרוב למצוא תחת Permissions כיצד להגיש פנייה בנוגע לזכויות יוצרים (לחילופין ניתן לברר דרך "צור קשר"). בד"כ תופיע פסקת זכויות באתר ובה ירשם מי בעל הזכויות- צריך לפנות ולבדוק האם מדובר בבעל זכויות יחיד או שיש לפנות לבעלי זכויות נוספים. יש לקבל אישור לשימוש מראש ובכתב.
-
כיצד יש לשלב גרף או טבלה ממאמר מדעי? שימוש בגרף כמות שהוא, כמוהו כשימוש בקטע מתוך ספר, כלומר יש לבקש רשות. ניתן להשתמש בנתונים על מנת ליצור גרף חדש. הצגה של גרף בצורה מקורית ושונה מזו שהוצגה במאמר הינה יישום חדש ואין צורך לבקש רשות, אך יש לתת קרדיט (אזכור) למקור הנתונים, למאמר ולמחברו. יחד עם זאת, שינוי קוסמטי גרידא עשוי להיחשב כיצירה נגזרת או כהעתקה (זכרו! העתקה מוסווית היא גם העתקה) ויש צורך לבקש אישור.
-
כיצד יש לעשות שימוש בצילום מתוך מאמר מדעי? יש לבקש רשות מבעל זכויות היוצרים בצילום (אדם זה הוא לא בהכרח כותב המאמר, במקרים רבים ההוצאה לאור היא בעלת הזכויות, לעיתים מופיע הקרדיט בסמוך לצילום או ברשימת קרדיטים במאמר, או ברשימת קרדיטים בספר בו התפרסם המאמר) יש לפנות לבעל הזכויות ולדאוג לכך שבאישור יצהיר בכתב אם הוא בעל הזכויות היחיד או שיש לפנות לבעלי זכויות נוספים או אם הוא מורשה לתת אישור בשם בעלי זכויות נוספים.
-
סרטוני וידאו, קטעי צליל, קליפים – ב-Youtube וב-Vimeo ישנה אפשרות לסנן את תוצאות החיפוש כך שיוצגו רק תוצאות פתוחות לשימוש, אך עדיין נדרשת בדיקה שהבעלים של הזכויות הוא אכן הגורם שהעלה את הסרטון. שימו לב- בסרטון וידאו נוסף על זכויות היוצרים יתכנו גם חומרים המוגנים בזכויות מבצעים. לדוגמא- אם מושמע שיר או מוקרן סרט ברקע, יכולות להיות זכויות יוצרים על המילים, הלחן, התקליט וזכויות של המבצעים (זמרים, נגנים) על הביצוע.
-
האם ניתן לשלב ניסוי המצולם בוידאו? יש לבדוק תנאי השימוש המוצגים באתר שבו מוצג הסרטון. יתכן שיהיה צורך לבקש זכויות על שימוש בסרטון. אם לא ניתן להתחקות אחר יוצרי הסרטון ניתן להפנות אליו בלינק, בתנאי שההפניה היא למקור שאינו מפר את זכויות היוצרים ובכפוף לתנאי השימוש באתר ולכך שלא יווצר הרושם כי המשתמש (המקשר) הוא הבעלים של החומר ו/או של האתר המקושר. כמו כן יש להקפיד על מתן קרדיט.
-
כיצד ניתן לעשות שימוש ביצירה מוסיקלית?
-
אפשר לרכוש מוסיקה בתשלום או להשתמש בחומרים ממאגר פתוח.
-
ביצירה מוסיקלית, עשויים להיות כמה בעלי זכויות שבמקרים רבים מיוצגים על ידי ארגונים לניהול משותף:
-
המלחין, הכותב (פזמונאי, משורר) מיוצגים על ידי אקו"ם בד"כ (אך לא תמיד), אולם לפעמים יש לפנות אל היוצר עצמו או אל הבעלים של זכויות היוצרים.
-
המבצעים הישראלים, מיוצגים על ידי 2 ארגונים לניהול משותף, אשכולות ועילם.
-
גם התקליט עשוי להיות מוגן בזכויות יוצרים- יש לפנות אל הפדרציה הישראלית לקלטות ותקליטים ואל הפי"ל.
-
יש לבדוק האם הנ"ל בעלי הזכויות היחידים או שיש לפנות לבעלי זכויות נוספים.
-
התעריפים לשימוש בזכויות השונות המוסדרות על ידי ארגונים לניהול משותף מפורסמים באתריהם.
- איתור תמונות – ניתן לחפש תמונות פתוחות לשימוש על ידי חיפוש ב-Google וסינון תוצאות ה"מסומנות לשימוש חוזר מסחרי עם אפשרות לביצוע שינויים" (reuse with modification).
-
עם זאת, יש לוודא כי המקור שהעלה את התמונה אכן מוסמך לתת אישור שימוש והאם הוא בעל הזכויות היחיד או שיש צורך לפנות לבעלי זכויות נוספים, או לחלופין שהוא מוסמך לאשר בשם כל בעלי זכויות היוצרים- האישור צריך להתקבל מראש ובכתב.
-
הסבר מורחב על אופן החיפוש של תמונות מותרות לשימוש מופיע בלשונית 'איתור חומרים מותרים לשימוש'.
-
האם ניתן לעשות שימוש בסמלילים (logo) של חברות? לא אפשרי, אלא בבקשת רשות מראש ובכתב. החלופה לכך היא להציג צילום של מוצר/ בניין/ מטוס המקושט בלוגו הרצוי, ובלבד שהוסדרה זכות השימוש בתמונה (כולל השימוש בלוגו המופיע בה) ווידאתם שהתמונה הזאת לא מפירה זכות יוצרים.
האם מותר לי לקשר לאתר אחר? מה הם הכללים לגבי קישורים?
-
יש לבדוק תנאי השימוש באתר אליו מקשרים, הפניה בקישורים- בכפוף לעמידה בתנאי השימוש באתר.
-
יש להקפיד על כך שלא יווצר הרושם כי המשתמש (המקשר) הוא הבעלים של החומר ו/או של האתר המקושר.
-
יש להקפיד על מתן קרדיט לאתר המקושר וליוצרי החומר המקושר.
-
ניתן להציג קישורים בתנאי שהקישור מפנה לפריט שאין בו הפרת זכויות יוצרים בחומר, קרי חשוב לבדוק שמפנים למקור המורשה אשר יצר את החומר או העלה אותו כדין ולא מי שבעצמו מפר את זכויות היוצרים.
-
מלבד הזכות הכלכלית מוקנית ליוצר גם זכות מוסרית. מהי זכות מוסרית- מורכבת משנים:
- זכות האבהות - הזכות כי היצירה תיוחס ליוצרה- זכותו של היוצר כי שמו ייקרא על יצירתו.
- הזכות לשלמות היצירה – שלא יעשה בה סילוף או פגם או שינוי צורה אחר או פעולה פוגענית, והכל אם יש באלו מהם כדי לפגוע בכבודו או בשמו של היוצר.
-
מתן קרדיט ליוצר/בעל זכות יוצרים: עם הפניה לקבלת האישור רצוי לבקש מבעל זכויות היוצרים לציין נוסח הקרדיט ולהקפיד להכניס הקרדיט המדויק בהתאם להוראה שנתנה על ידו.
-
גם במקרים בהם לא נדרש אישור של יוצר/בעל הזכויות או שהנ"ל לא נתן הנחיות בנוגע לקרדיט- יש להקפיד על מתן קרדיט, ציון שם המחבר, היכן התפרסם- שם הספר, כרך, עמודים, הוצאה לאור, שנת הוצאה, כתובת אתר, מאגר וכד'.
שימו נא לב- מתן הקרדיט הוא בהיקף ובמידה הראויים בנסיבות העניין.
-
כאשר קטעי ההרצאה/המצגות פתוחים לציבור מחוץ לאוניברסיטה (באתרי אינטרנט שונים כגון: באתר YouTube, פלטפורמות למידה, או באתרים פרטיים של המרצים/ות), חל איסור לעשות שימושים בחומרים המוגנים בזכויות יוצרים, שלא נוצרו בידי המרצה, אלא אם:
-
התקבל אישור מראש ובכתב של בעלי הזכויות או
-
השימוש ביצירה המוגנת מותר בהתאם לכללי רישיונות בכפוף לתנאיהם (כגון רישיונות creative commence-ראו הסבר להלן.
-
יצירה מקורית של המרצה שאין בה חומרים ממקור אחר, כגון: ציטוטים, טקסט, תמונות, איורים, מפות, קטעי צליל, קטעי וידאו, גרפיקה ויישומי תוכנה, טבלאות, וכו', אינה מחייבת בדיקה וקבלת אישור של צד ג'.
-
בכל מקרה אחר בו נעשה שימוש בחומרים חיצוניים - נדרשת בדיקה וקבלת רשות כאמור לעיל.
-
אם ארצה לכתוב תסריט שמבוסס על ספר של יוצר אחר, עיבוד או תרגום וכיו"צ- מהם הכללים?
-
תסריט, עיבוד ותרגום הם יצירות נגזרות:
-
מהי יצירה נגזרת - יצירה נגזרת מתבססת כולה או חלקה על יצירה קיימת קודמת, כגון עיבודים, תרגומים, תסריט המבוסס על ספר.
-
על מנת ליצור יצירה נגזרת - יש לבקש אישור בכתב ומראש מבעל זכות היוצרים של היצירה המקורית המוגנת.
-
אי קבלת רשות כאמור לעיל מהווה הפרה של זכות יוצרים של בעל זכויות היוצרים ביצירה המקורית.
-
בקשת רשות מבעל זכות היוצרים – כאשר רוצים להשתמש ביצירה המוגנת בזכויות יוצרים ניתן לפנות לבעל הזכויות בבקשה לשימוש בה.
-
יש להקפיד על הכללים הבאים בקבלת אישור לשימוש בחומרים מוגנים:
-
האישור צריך להתקבל מראש ובכתב.
-
האישור צריך להיות תואם לבקשה מבחינת סוג השימוש, היקפו, תקופתו וכו'.
-
יש לשמור האישורים- האישורים ישמשו כראיה לקבלת רשות במקרה הצורך.
-
באתר דקאנט החדשנות תוכלו למצוא דוגמאות - בעברית ובאנגלית - של פניה לקבלת אישור לשימוש ביצירה.
עברית:
פניה לקבלת אישור לשימוש ביצירה בעברית (לקשר לקובץ הזה)
אנגלית:
פניה לקבלת אישור לשימוש ביצירה באנגלית (טלי אמורה להעביר) -
בפניה כזאת חשוב להציג: הפריט המבוקש, מטרות השימוש (מסחרי/ לא מסחרי), עבור מה מתבקש השימוש (ספר, מאמר, קורס וכד') שפת פרסום, משך השימוש, כמות משתמשים, נוסח קרדיט מבוקש, פלטפורמה (היכן תופיע היצירה .
-
בקבלת האישור - יש לשים לב במיוחד לנקודות הבאות:
-
האם מי שפניתם אליו מאשר שהוא בעל זכות היוצרים הבלעדי בפריט המבוקש ולא נדרש אישור מבעלי זכויות נוספים. או:
-
האם הוא מאשר כי הוא אחד מבעלי הזכויות בפריט המבוקש ואישורו מותנה בפניה לקבלת רשות מצדדים נוספים – יש לפנות גם לבעלי הזכויות הנוספים. או:
-
הוא מאשר כי הוא אחד מבעלי זכויות היוצרים בפריט המבוקש וכי הוא הוסמך כדין להרשות השימוש המפורט בבקשה בשמו ובשם כל בעלי הזכויות האחרים. או:
-
הוא אינו בעל זכויות היוצרים – יש להמשיך ולנסות לאתר בעלי הזכויות.
-
על מנת לעמוד בדרישות חוק זכויות יוצרים ולמנוע טעויות, מומלץ לנהל רישום מדוקדק של יצירות של צדדים שלישיים שנעשה בהן שימוש, בהתאם לאיזה רישיון וכו'.
-
ניתן לארגן הנתונים בטבלת אקסל ובה יצוינו בעמודות בין היתר:
-
עבור מה דרוש הפריט- קורס/מאמר/ספר/אתר וכדומה
-
שם הפריט הנדרש
-
מהיכן נלקח
-
שמות בעלי זכויות היוצרים
-
תאריכי הפניות לבעל זכויות היוצרים/תיעוד ניסיונות פניה והמועדים בהם נעשו
-
תיעוד כל התכתובת, תוכן ומועדים- מיילים/ווטסאפ.
-
אם לא אותר בעל זכויות היוצרים של יצירה מסוימת או שהוא אינו ידוע, סעיף 27א לחוק זכות יוצרים מאפשר שימוש ביצירה בתנאים הבאים:
-
המשתמש פעל בשקידה סבירה לגילוי או איתור בעל זכות היוצרים לפני השימוש.
-
המשתמש צריך לציין כי השימוש נעשה על פי סעיף 27א לחוק זכות יוצרים, התשס"ח- 2007 וכי בעל זכות היוצרים זכאי לבקש שהמשתמש יחדל מהשימוש וכן פרטים ליצירת קשר עמו. אפשר להכניס הודעה בסגנון: "עשינו מירב המאמצים לאתר בעלי זכויות יוצרים של כל החומר שנלקח ממקורות חיצוניים. אני מתנצלים על כל השמטה או טעות ואם יובאו לידיעתנו נדאג לתקן".
-
המשתמש הפסיק את השימוש או קבל רישיון עתידי לאחר שקבל ההודעה מבעל זכות היוצרים.
-
אם השימוש מסחרי- על המשתמש לפרסם הודעה באינטרנט או בעיתון יומי זמן סביר לפני השימוש, ועל המשתמש לשלם לבעל זכות היוצרים תמלוג ראוי לאחר שקבל הודעה ממנו- התמלוג הראוי ישולם עבור התקופה שתחילתה במועד תחילת השימוש ביצירה. שקידה סבירה תיבחן בין השאר בהתחשב באופי היצירה ובמועד יצירתה.
-
מומלץ לשמור כל מסמך שממנו ניתן ללמוד ולהוכיח במקרה הצורך כי המשתמש פעל בשקידה סבירה לגילוי בעל זכויות היוצרים לפני השימוש.
להעשרה נוספת מוזמנות ומוזמנים לצפות בהקלטה ובמצגת של סדנה בנושא זכויות יוצרים שהועברה על ידי מיט''ל.