זכויות יוצרים ושימוש הוגן

עודכן: 26.03.2025

באנר לקישוט

רשת האינטרנט מכילה מגוון יצירות שונות כגון: מאמרים, תמונות, ספרים וסרטונים, נגישות וזמינות ברשת האינטרנט.  

העובדה שיצירה זמינה לכל ברשת אין פירושה שהיא מותרת לשימוש. יתרה מזאת שימוש ביצירה מוגנת ללא הרשאת בעל הזכויות בה עלול לפגוע ביוצר כלכלית ובתמריץ ליצור.  

כמרצים ומרצות המפרסמים יצירות, אנו יכולים להבין את הצורך בחשיבות של שמירה והגנה על החומרים של האחר ולכן נרצה לפעול בהתאם לחוק. 

ישנה אבחנה מהותית בין שימוש ביצירות מוגנות לצרכי הוראה ומחקר לעומת שימוש ברשת האינטרנט שנגיש לכל ועשוי לשמש גם לצרכים מסחריים, שימוש כזה ללא הרשאה עלול לפגוע בערכה של היצירה ובשוק הפוטנציאלי שלה. 

אם כך, כיצד נוכל לדעת שאנו משתמשים ביצירה באופן חוקי והוגן ומכבדים את זכויות היוצרים? 

תוכלו למצוא כאן הסברים, דוגמאות ותשובות לשאלות נפוצות.

 

שימוש ביצירות ברשת
פס כחול לעיצוב

להיכרות עם מונחים והגדרות היכנסו למסמך קווים מנחים.

חומרי הלמידה שאנו מייצרים עשויים לעיתים לשמש לצרכים נוספים, כגון: פרסום באתר האישי של המרצה או פרסום באתרי אינטרנט שונים הנגישים לציבור. בתוך חומרי הלמידה עשויים להיכלל חומרים המוגנים בזכויות יוצרים.   

  • יובהר ויודגש, אוניברסיטת תל אביב אינה נושאת באחריות כלשהי  לגבי החומרים של המרצה, לרבות לתכנם ו/או לאיתור חומרים של צד ג' ו/או לקבלת אישורים הנדרשים בהתאם לדין ולחוק.
  • האחריות הבלעדית והמלאה על החומרים של המרצה ו/או לאיתור הפריטים והחומרים בגינם נדרש טיפול בהכשרת זכויות יוצרים, ו/או לקבלת אישורים מתאימים מוטלת על המרצה בלבד.  

 

מה הם הכללים בנוגע ליצירות טקסטואליות?  

יודגש כי אין בהנחיות אלה כדי להוות משום ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי או חוות דעת משפטית.

יצירה המפורסמת באינטרנט חשופה וזמינה לכל  דורש  ושימוש בה עשוי להיות לצרכים מסחריים. תכלית החוק ומטרתו הינה להגן על היוצר ולאפשר לו ליהנות מפרי יצירתו כך שההשקעה הרבה שלו ביצירה תהפוך לכדאית עבורו.   שימוש ביצירה ללא אישור (מראש ובכתב)  מבעל זכויות היוצרים עלול לשלול ממנו את האפשרות לשלוט על יצירתו, לגזול ממנו  את היכולת להתפרנס ולפגוע ברצון שלו להמשיך וליצור).   

דבריו של כב' השופט בייסקי  שנאמרו בפס"ד ע"א(ת"א) 779/77 אקו"ם בע"מ נ' חב' אהרון ברמן, משקפים היטב רציונל זה: 

 

כדי להבין טוב יותר מה מותר ומה אסור כאשר החומרים מוצגים לציבור הרחב, למשל באמצעות אתרי אינטרנט, וכיצד מומלץ לפעול במרחב ה- ONLINE, אגדנו עבורכם שאלות (נפוצות) ותשובות.  

 

 

 

להעשרה נוספת מוזמנות ומוזמנים לצפות בהקלטה ובמצגת של סדנה בנושא זכויות יוצרים שהועברה על ידי מיט''ל.

לצפייה באתר מיט"ל לחצו כאן.

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות יש לפנות למערכת הפניות >>