סמינר בהנדסת מערכות
פרופ' יורם רייך | הפקולטה להנדסה
אודות הקורס

סמינר לתואר שני | 25 סטודנטים וסטודנטיות
הקורס הוא סמינר חובה בתוכנית לתואר שני בהנדסת מערכות, שנועד לחשוף את הסטודנטים למחקרים ולחומר תיאורטי עדכני שאינם נלמדים בקורסים אחרים בתוכנית. במסגרת הסמינר, הסטודנטים מתרגלים קריאה ביקורתית של מאמרים, העברת ידע לאחרים, ויישום של ידע תיאורטי לפתרון בעיה פרקטית. כמו כן, הם חווים את שלביו הראשונים של תהליך מחקר בסקר ספרות. תהליך בחירת המקורות להרצאה מלווה בלימוד של הערכה ביקורתית של מקורות מידע, ובהיכרות עם המאפיינים של מאמרים איכותיים.
החידוש בקורס

הופעת כלי הבינה המלאכותית והצורך להבין את משמעותם במחקר ובפרקטיקה יצרו שילוב של win-win-win – גם אתגר, גם הזדמנות וגם ערך מוסף. הופעת כלי ה-GenAI חייבה למידה והתנסות ראשוניות. כדי להתמודד עם האתגר הזה, שולבו כלי AI מגוונים בכל אחת ממשימות הסטודנטים: חיפוש מאמרים, ניתוחם, ביקורת עליהם ויצירת מצגות.
מכיוון שהכלים סייעו לסטודנטים להתנהל ביעילות בביצוע המטלות, ניתן היה להוסיף דרישה מתקדמת יותר: להשתמש בתיאוריות שנלמדו מן המאמרים לצורך תכנון מערכת. הכלים סייעו לסטודנטים להשלים חלקים מתהליך התכנון במהירות ובאפקטיביות. את תוצרי התכנון הציגו בכיתה, תוך שיתוף בתובנות ומתן משוב על היכולות של הכלים בהם נעזרו.
לאורך הקורס גיבשו הסטודנטים רשימה מקיפה של כלי בינה מלאכותית, לצד דרכי השימוש בהם, יכולותיהם ומגבלותיהם. למעשה, הם פעלו כקהילה לומדת – כל קבוצה בנתה על הידע שצברו קודמותיה, וכך העשירו זו את זו בכלים ובתובנות חדשות. כך שהאתגר שהציבה הבינה המלאכותית הפך להזדמנות של ממש: לדרוש מהסטודנטים יותר – ולאפשר להם ללמוד לעומק גם את תכני הקורס וגם את עולם הבינה המלאכותית.


קישורים נוספים

בימים אלו, מאמר המתאר את החידוש בקורס נמצא בשיפוט. ניתן להאזין לפודקאסט המבוסס על המאמר, שנערך באמצעות הכלי NotebookLM.
טעימה מחידושי הזוכות והזוכים בפרס תשפ''ה
